jak se chovat v lese

10.03.2014 10:39

Pravidla chování v lese
To dnes odpovídalo na otázky, zda můžeme chodit na houby také do soukromých lesů, nejenom tedy na houby. A jaká pravidla platí pro sběr lesních plodů. Autorka Jitka Hanžlová teď připravila souhrn toho nejpodstatnějšího.

Do lesa, ať už patří soukromému majiteli, státu nebo nějaké organizaci, můžeme de fakto vždy, pokud to není přímo zakázáno. To se týká například vojských prostorů nebo přísně chráněných oblastí. Vždy nás na to ale upozorní varování, které má být u všech přístupových cest. Jiří Felčárek z tiskového odboru Ministerstva zemědělství dodává, za jakých podmínek může vlastník les pro veřejnost úplně uzavřít.

Jiří Felčárek: Na návrh vlastníka lesa, Ministerstva zemědělství nebo obce s rozšířenou působností může být vstup do lesa zakázán a to nejdéle na dobu 3 měsíců. Toto opatření může sloužit například jako ochrany při zvýšeném nebezpečí požárů, při možném ohrožení návštěvníků, ale i jako nástroj k eliminaci krádeží vánočních stromků. Uzavření lesa je viditelně označeno na přístupových cestách.

Lesní plody můžeme sbírat pro svoji potřebu. Jak velká ta potřeba je, sice zákon nestanoví, podstatné ale je, že se lesní plody nesmí dále prodávat s výjimkou majitele lesa nebo člověka, který od něj dostal k prodeji povolení. V lese bychom se měli chovat ohleduplně. Základní zásady připomíná lesní správce podniku Lesy České republiky v Táboře Zdeněk Doškář.

Zdeněk Doškář: Třeba v lesích je zakázáno rušit klid a ticho, provádět podle své úvahy terénní úpravy, vyzvedávat semenáčky sazenice stromů, sbírat třeba semena lesních dřevin, jmelí třeba a ochmet, to jsou na vánoce, to jedině se svolením vlastníka lesa mohou, jezdit a stát s motorovými vozidly se nesmí, vstupovat do oplocenek, kouřit, je třeba dodržovat a nenarušovat vodní režim, hrabat stelivo, pást dobytek a tak dále a tak dále.

A samozřejmě nejpodstatnější zásada, nesmíme rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň nejen v lese, ale také do 50 metrů od okraje lesa. Zvláštní režim platí v chráněných krajinných oblastech. Nejpřísnější je v prvních nejvíce střežených zónách národních parků. Například v Krkonoších tvoří 1. zónu 15 procent rozlohy, říká mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Radek Drahný: Sběr plodin je povolen ve 3. zóně v ochranném pásmu, i ve 2. zóně. Tam pochopitelně mohou návštěvníci vstupovat i mimo značené cesty a sbírat plody, ať to jsou borůvky, maliny, jahody nebo dokonce houby, ale v žádném případě nesmějí sbírat plody ze zvláště chráněných rostlin. To jsou takové rostliny, které jsou zákonem chráněné. Takže když vezmu takový namátkový případ, kdyby někdo našel ostružiník moruška, kvetoucí někde v těchto lokalitách a pokud by už měl plody, tak ani v tom případě tyto moruše, tyto plodnice nesměl sebrat.

Podobné je to Národním parku Šumava. Mluvčí jeho správy Radovan Holub ale zdůrazňuje, že zákaz sběru lesních plodů platí jen pro 1. zónu.

Radovan Holub: Mimo tuto 1. zónu je dokonce třeba možné jít i mimo značené cesty, což málokdo ví, že pokud uvidí někdo v 2. zóně, to znamená na většině území národního parku asfaltovou nebo jinou cestu, která někam vede a není označená turistickou značkou, tak tam může jít. A může v tomto okolí dokonce sbírat lesní plody bez omezení v CHKO a s omezením pro vlastní potřebu v národním parku.

V chráněných krajinných oblastech se rozhodně nesmí používat k česání borůvek tak zvané hřebeny. Trhat se nesmějí ani zákonem chráněné rostliny. Jejich seznam můžete najít na odborech životního prostředí nebo na internetových stránkách Ministerstva životního prostředí.